Total Pageviews

Tuesday, December 20, 2011

Assignment

Adoi nak dekat hujung semester da nie.. =.=!!
kenapa la aku mengeluh hujung semester nie..
mana x nye lagi hujung semester maksudnye lagi banyak la assignment nak kene submit..
Adoiyai
Nie la kehidupan budak U macam aq nie..last minute work..
k la nak buat assigment nie
bye :D

Monday, December 19, 2011

Iphone 4s

Iphone 4s

This smartphone is the most famous this month.
all my friend said about this smartphone.
why they like so much.
lets see the specification

  • World phone
  • UMTS/HSDPA/HSUPA (850, 900, 1900, 2100 MHz);
    GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)
  • CDMA EV-DO Rev. A (800, 1900 MHz)4
  • 802.11b/g/n Wi-Fi (802.11n 2.4GHz only)
  • Bluetooth 4.0 wireless technology
  • Retina display
  • 3.5-inch (diagonal) widescreen Multi-Touch display
  • 960-by-640-pixel resolution at 326 ppi
  • 800:1 contrast ratio (typical)
  • 500 cd/m2 max brightness (typical)
  • Fingerprint-resistant oleophobic coating on front and back
  • Support for display of multiple languages and characters simultaneously
  • 8-megapixel camera
  • Autofocus
  • Tap to focus
  • Face detection in still images
  • LED flash
  • Video recording, HD (1080p) up to 30 frames per second with audio
  • Video stabilization
  • Front camera with VGA-quality photos and video at up to 30 frames per second
  • Photo and video geotagging
  •  
  • Built-in rechargeable lithium-ion battery
  • Charging via USB to computer system or power adapter
  • Talk time: Up to 8 hours on 3G, up to 14 hours on 2G (GSM)
  • Standby time: Up to 200 hours
  • Internet use: Up to 6 hours on 3G, up to 9 hours on Wi-Fi
  • Video playback: Up to 10 hours
  • Audio playback: Up to 40 hours
  • Frequency response: 20Hz to 20,000Hz
  • Audio formats supported: AAC (8 to 320 Kbps), Protected AAC (from iTunes Store), HE-AAC, MP3 (8 to 320 Kbps), MP3 VBR, Audible (formats 2, 3, 4, Audible Enhanced Audio, AAX, and AAX+), Apple Lossless, AIFF, and WAV
  • User-configurable maximum volume limit
  •  
  • AirPlay Mirroring to Apple TV support at 720p
  • Video mirroring and video out support: Up to 1080p with Apple Digital AV Adapter or Apple VGA Adapter (adapters sold separately)
  • Video out support at 576p and 480p with Apple Component AV Cable; 576i and 480i with Apple Composite AV Cable (cables sold separately)
  • Video formats supported: H.264 video up to 1080p, 30 frames per second, High Profile level 4.1 with AAC-LC audio up to 160 Kbps, 48kHz, stereo audio in .m4v, .mp4, and .mov file formats; MPEG-4 video up to 2.5 Mbps, 640 by 480 pixels, 30 frames per second, Simple Profile with AAC-LC audio up to 160 Kbps per channel, 48kHz, stereo audio in .m4v, .mp4, and .mov file formats; Motion JPEG (M-JPEG) up to 35 Mbps, 1280 by 720 pixels, 30 frames per second, audio in ulaw, PCM stereo audio in .avi file format
  • Three-axis gyro
  • Accelerometer
  • Proximity sensor
  • Ambient light sensor
no wonder my friend always says about this..
see the specification wowww!!!
more review CLICK THIS

Sekolah MMU

Assalamualaikum

Mesti korang pelikkan apa benda sekolah MMU nie..
Sejak bile lak ade sekolah nama MMU??
TM ade university jew mana ade sekolah??
Kat mana tuh??
conform banyak la pertanyaan kat minda korang tuh.


Nie aku nak terangkan..
Sekolah MMU satu program yang di anjurkan oleh MMU sendiri..
MMU stand for Multimedia University
Sekolah MMU ni tugas dorang macam pergi sekolah yang terpilih seluruh malaysia dan kongsi ilmu multimedia kepada student sekolah.
Baikkan Sekolah MMU ni..kongsi ilmu lagi..

aku nie baru la masuk program nie..aku dapat jadi Biro teknikal..
ok la tuh..bukan aq x tahu sgt pun..hahaha.. :D

K la..tuh jew nak cakap
bye..
post lepas nie aq nak post pasal Iphone 4s lak..



Sunday, December 18, 2011

Samsung Galaxy Note

Samsung Galaxy Note new phone from Samsung Samsung Galaxy Note
sekarang ini telefon baru dari samsung menjadi mainan minda aku.. tahu la kenapa asyik teringat nak beli telefon ni jew.. mungkin sebab aku nak beli smartphone and tablet tetapi kalau aku beli dua-dua sekali mahu 4000 duit aku habis. Tapi Samsung Galxy note menggabung kedua-dua benda yang aku nak ni.. SMARTPHONE + TABLET = SAMSUNG GALAXY NOTE gempakkan.. kalau ada rezeki nanti mungkin aku akan beli. Kalau nak tengok preview pasal Galaxy note boleh la KLIK SINI See u next time

Language

life as a University student is time to have a lot of experience, this my 1st time write in my blog use english language.. Talk about language,every country have own language like Malaysia the native language is Bahasa Malaysia I very proud with bahasa Malaysia but i dont know why our Malaysian people not interesting with bahasa malaysia i take example in University..i this example from my experience, Malaysian student also don want to take bahasa Malaysia as a language subject..they like take korean,japan and another language. We must take national language as priority to our country.. we see a 1st class country they have their own language and their use it and if have a tourist,them need to talk their native language. But in Malaysia WHY we not use another languange . In all university their more to english why their not teach in malay. their give excuse if we don't learn a english we will left behind than another country. For me it not true. Japan their use their own language but still move forward than another country.i hope in future malaysian people take serious about national language. Sorry to all reader if my grammar not correct. tq

Politik

cara nak masuk dalam bidang politik siapa-siapa kat sini tahu pasal cara-cara nya.. ada orang kata banyak kelebihan masuk dalam bidang politik ni. tapi korang tahu la kan sekarang politik dekat Malaysia ni macam TUT.. da.. aq bukan bukan nak tulis untuk complain politik sekarang ni aq nak tahu cara macam mana nak menceburkan dri dalam bidang ni.. Kalau siapa-siapa tahu ley la comment sikit..hehe

Friday, December 2, 2011

baru nak mula berniaga..

Bdesign.com kami menawarkan perkhidmatan menempah baju secara pukal.. design boleh digunakan sendiri ataupun munggunakan design kami.. terdapat pakej yang menarik jika anda menempah dengan banyak..harga boleh dirunding.. untuk kawasan di sekitar kuala lumpur,putrajaya,dan cyberjaya boleh terus berjumpa kami untuk menempah baju.. harga berdasar kualiti kain yang ingin digunakan.. t-shirt biasa,jersey,dan pelbagai lg.. kami akan update untuk design kami.. page kami untuk maklumat lanjut http://www.facebook.com/pages/Bdesigncom/364092391993

Saturday, September 10, 2011

Exam week

Lega aq sebab aq nye presentation semua da selesai
tinggal nak final exam jew utuk sem 1..
lg 2 minggu jew dari sekarang..
So aq kene la start blaja dari skunk(cam x caye jew aq cakap cam tuh)..hehehe
Aq risau satu subjek jew management..dari matrik lagi aq x berapa minat subjek tuh..hahaha
x pew la..aq harap aq berjaya..
bye..

Monday, August 15, 2011

nih ada citew lawak sikit..boring-boring ley baca..

Kambing dan ayam

Kambing dan ayam adalah kawan baik. Mereka berkawan sejak mereka baru dilahirkan lagi. Pada suatu hari,ayam telah menghiaskan dirinya dengan menyangkut manik-manik yang berkilauan pada setiap helaian bulunya. Tajinya diasah sehingga berkilauan dan berjalanlah ia menuju ke kediaman kambing. Tiba di kediaman kambing, ayam pun menyapa sahabatnya itu.

Ayam: Kambing, pekabo?

Kambing: Baik. Wah,ayam. Bukan main lagi kau. Kau nak ke mana hensem-hensem ni.

Ayam: Takde ke mana. Sesajalah nak tengok riaksi engko.

Kambing: Tapi kan ayam, macam mana pun ko berhias, ko jalan tetap kaki ayam,kan?

Ayam: Ko kutuk aku ye. Ko pun apa kurangnya.

Kambing: Apa?

Ayam: Nampak macam alim. Bela janggut. Tapi telur nampak...


Belum Sampai Ajal

Seorang lelaki sedang meninjau pedalaman Amazon tiba² saja dikepung sekelompok primitif yang kehausan darah.

"Oo... Tuhan matilah aku..." jeritnya.

Tiba-tiba dari langit muncul kilauan cahaya.. dan terdengar suara bergema :

"Tidak anakku... ajalmu masih belum tiba. Ambillah batu dekat kakimu itu dan pukul kepala pemimpin mereka yang berdiri didepanmu itu".

Si pengembara itupun mengambil batu dan menyerang pemimpin primitif itu, dan memukul batu itu ke kepala pemimpin sekuat tenaganya... lalu pemimpin itu mati.. Dia berdiri diatas mayat pemimpin...

Ketika itu 100 orang primitif yang mengepungnya sangat marah kerana melihat pemimpinnya terbunuh.

Kilauan dari langit itu muncul sekali lagi dengan suara bergema :
"Nah... sekarang... baru ajalmu tiba anakku..."

Saturday, August 6, 2011

baru la nak bersukan..

alo..lame da x tgk blog nie..
aq pown kadang2 bz skunk dengan assingment sume..
minggu depan aq ade lawan badminton di mmu..
novice cup jew..
saje jew masuk,
boring kot terbaring jew atas katil..
sekali sekala nak bersukan jugak,,
hahaha,,,
aq ngan tiga org member aq..
malam nie g training kat cheras..haha..
da lama x main la la katakan kne la panas badan dulu..badan sume da kayu da nie..
k la bye sume saje jew nak cite..

Sunday, July 24, 2011

harimau malaya suka kejutan!!

semalam aq tengok harimau malaya lawan singapura..
mula2 jew start game da gol..ingat mmg da ade peluang tok menang jew..
lepas tuh aq balik balik dari solat magrib aq tgk da ade 3-1..
aduiii cam nie malaysia dalam aty aq..
p minit kebrapa malaysia dapat gol..da bersorak da..4-2..
kebetulan aq tahlil lak aq ngan family aq baru nak gerak g tahlil kat bawah tiba2 dengan bunyi hon..
malaysia gol lg dalam mase selang 2 minit..berlari aq satu keluarga g tgk..hahaha..
akhir sekali singapura 5 malaysia 3..ok la tuh..x delah susah dengan bukit jalil t..
aq harap malaysia lepas kelayakkan pusingan kedua nie..
tunggu jelah singa masuk kandang harimau..
mesty harimau menag nye..hahaha
MALAYSIA BOLEH!!!!

minggu yang memeningkan

adoiii...
minggu nie aq penuh ngan exam..exam pertama aq di mmu..
exam tuh aq x kisah p ble nak blaja time exam tuh aq kisah..
aq nie jenis malas sket..
tuh result aq x seberapa..haha..
aq just nak meluahkan perasaan jew..
k la bye..

Friday, July 15, 2011

pukul 3.30 pg!!!

kalo korang bace title nie mesty korang ingat nie cite antukan...
x de lah..pukul 3.30 pg tuh mase ibu aq kejut aq soh tolong de kat kedai makan..
mmg liat la nak bgon tuh.
p sbb nak mencari rezeki aq bgon..
kalo nak dipikirkan ibu lg penat..aq tolong ibu aq sabtu ahad jew..
p ibu aq wat setiap ari ngan ayah aq..mesty dorang letih..
aq pulak jenis yg lewat tito..
mmg sejam jew la aq tito pastu tros bgon..pastu tito la lek dalam kol 10 kew sampai ke petang..
p ari nie aq x tito..hehe..aq potong rambut baru lg..stail mohawk pastu ade line tepi..hehehe..
nasihat aq..bantu la ibubapa kita kerana mereka cari rezeki untuk korang gakk..x yh mls..
mesty bantu...

selamat beramal..

upu da kuar

sebenar nye benda nie yang aq impikan spanjang aq belajar di matrikulasi..
aq dapat uum kos ijazah perakaunan (sistem maklumat) dengan kepujian..
seronok nye impian aq tercapai..
p aq x boleh pergi sbb aq da belajar di mmu atas tajaan telekom malaysia..
lagipon same jew.
aq x kisah..
p kekasih aq dapat di unimas serawak..lg jauh..
aq x kisah p mesty aq rndu die..
syg jgn risau syg belajar jew..
org sentiasa ngan syg..hehe..


kepada kawan2 yang lain..aq ucapkan tahniah kat korang...

Wednesday, July 13, 2011

seni mempertahankan diri

assalamualaikum..

korang semua mesty pernah dengarkan pasal seni mempertahankan diri..
contohnye

taekwondo
judo
karate

yang aq nk nak cite skunk nie pasal silat melayu asli..
silat cekak hanafi...
aq baru belajar 6 minggu baru peringkat asas..nie baru lepas latihan la nie..hehehe
bagi aq silat melayu nie adalah yang terbaik..sebelum aq lupe aq belajar silat kat mmu cyber..
silat cakak hanafi amat simple..x de kuda-kuda..x de bunga..dan yang paling best hanya perlu berdiri tegak jew..simplekan..

aq arap silat melayu nie ley kekal kat orang-orang melayu..sapa lagi nak belajar silat kita kalo bukan kita..kalo nak belajar martial art lain boleh tapi bak kate orang tua..makan la apa yang ade kat atas meja dulu baru makan pencuci mulut yang lain(ayat jurulatih aq nie)..

ok la kalo korang nak compare ngan martal lain seeloknya korang cube dulu silat melayu asli nie..x rugi pown..untuk kebaikan korang jugak..

ok la da penat da nak tito..gud nite..

Tuesday, July 12, 2011

anime??best kew??

anime filem animasi jepun..jepun mmg popular ngan benda2 tuh..aq paling skew anime naruto and fairy tail..
mmg peminat setia la..
nie yang aq taw la pasal anime:
Lain-lain biasanya ditakrifkan sebagai animasi yang berasal dari Jepun,Sebutan singkatan dalam bahasa Jepun "animasi", disebut [anime] (mendengar) dalam bahasa Jepun, tetapi biasanya / ænɨmeɪ / (mendengar) atau / ɑnimeɪ / dalam bahasa Inggeris.) Takrif kadang-kadang berubah bergantung kepada konteks.Di negara-negara berbahasa Inggeris, anime juga disebut sebagai "animasi Jepun".
Walaupun animasi Jepun terawal yang diketahui tarikh 1917, dan banyak kartunJepun asal yang dihasilkan dalam dekad berikutnya, gaya anime ciri-ciri yang majupada tahun 1960-an terutamanya dengan kerja Osamu Tezuka dan menjadi terkenal di luar Jepun pada tahun 1980-an .
Lain-lain, seperti manga, mempunyai penonton yang besar di Jepun dan pengiktirafandi seluruh dunia. Pengedar boleh melepaskan anime melalui siaran televisyen, terusuntuk video, atau theatrically, serta sebagai talian.
Kedua-dua tangan yang ditarik dan-animasi anime komputer wujud. Ia digunakan dalamsiri televisyen, filem, video, permainan video, iklan, dan siaran berasaskan internet, danmewakili kebanyakan, jika tidak semua, genre fiksyen. Sebagai pasaran untuk animeyang meningkat di Jepun, ia juga mendapatkan populariti di Timur dan Asia Tenggara.Lain-lain sedang popular di kawasan-kawasan yang berlainan di seluruh dunia.

pada sape yang nak tgk anime kew ley tgk kat link nie:

mangareader.net            
watchanimeon.com        


                                                         naruto shippuden


                                                       fairy tail

maksud 'mid-term' bg aq..

mid term..brape ramai kalo budak dgr perkataan tuh dari mulut lecture korang,korang mesty mengeluh..haha..kalo aq lak wat wat x kisah jew..bg aq beda nie cam x de papew pown..mid term bukan susah pown(berlagaknye)..haha..
x de lah bg aq sume benda kita kne la tenang..x leyh mengeluh..kalo kita mengeluh cam mane kita nak berjaya..
cam belum masuk perang da ngalah..mesty leyh wat nye,,ulang kaji sket..
ulangkaji pown kne smart oo bukan stdy bodoh..haha

k la aq ucap selamat bejaya kepada kawan2 aq..
assalammualaikum

gempak sial!!!

aq bru lepas tgk transformer dark of the moon kat dalam bilik..mesty terkejutkan..baru berapa ditayangkan aq da tgk..aq da download cite nie lepas 5 ari ditayangkan cume x de mase jew nak tgk..bese la pelajar cyber..hehe..serius cite tuh terbaik..dengan kete die sume cun-cun..
Patut la org beratur nak tgk cite tuh kat wayang..aq mls nak g wayang..dok bilik mkn burger tgk transformer..hehe..
mmg filem yang terbaik..

nie aq nak tnggu harry potter and the deathly hallows..haha
tgk jgn x tgk aw..

tarikh yg ditunggu-tunggu!!!!

15 julai tepat pada pukul 12 tgh ari keputusan UPU akan diumumkan..mesty budak2 matrik,stpm n yg seangkatan dengn nye x sabar nak tahu dorang lanjutkan pelajaran kat mane..aq dulu budak matrik sbb tuh aq taw..hehe..

aq harap semua kawan2 aq dapat tempat yg di inginkan..baru selesa belajar..
aq dulu impian nak masuk uum semasa kat matrik p lepas aq abis matrik aq dapa tawaran biasiswa dengan yayasan telekom malaysia untuk sambung belajar kat mmu..mmg beza gila la ngan impian aq..
p x pew la org da nak support aq blaja terima jew la..
lagi satu sebab umah aq dekat..umah kekasih aq pown dekat..hehe..
s0 skunk nie aq blaja kat mmu amik bachelor of accounting(honour)..x de beza pown..dua-dua tempat diiktiraf MIA..sape nak amik jadi accountant tuh tahu la..hahaha..

sape-sape yg nak cek nanti msok la laman web kt bawah nie..
http://upu.mohe.gov.my/

m0tor mane Eh??

aq pown x tahu la sejak bila aq nak minat moto yg jenis scrambler nie..aq ingat nak angkat cash dalam bulan 10 0 11 nie..p aq pown kdg2 pening yg mane satu nak angkat..
moto pilihan aq:
demak d-moto 250cc
kawasaki klx 150s

bapak aq soh aq amik kawasaki sbb die kate lg tahan p aq cam minat kat demak nie sbb 250cc..
aq pown x tahu mane yg best..for information moto demak nie kuar bulan 8 atau 9 nie..
tuh la aq nak beli antara bulan 10 sbb nak dgr komen dari otai2 scrambler pasal moto nie.
bawah nie ade gambar 2 moto nie..
tgk2 la yew..
                                                              nie d-moto 250cc
                                                            
                                                                 nie moto klx 150s

Monday, July 11, 2011

Nie la bru nak tahu blogging..

assalammualaikum..name aq farid..aq sebenarnya malas nak wat blog nie..p member aq kate best buat blog..die kate ley wat ble tgh boring..aq pown byk melepak atas katil jew kat mmu nie,malas keluar..untuk pengetahuan korang aq study degree in accounting kat mmu..k la nie la first post aq..haha..

aq arap korang enjoy la bace cite aq..komen la sket..hehe

sok aq update pasal motosikal kegemaran aq (kalo ade mase)..
aq mmg skew moto-moto nie..hahaha